Projects

元斜面の家

専用住宅
設計、工事監理:畑友洋建築設計事務所
構造設計:萬田隆構造設計事務所

敷地周辺は諏訪山と呼ばれ、元来、海と山を結ぶ南面する斜面であり、海風と陸風が交互に吹き、風通しの良い、光と緑に満ちた地形であったことがわかる。
斜面は次第に造成され、半ば強引に住居が並び光や風を奪い合うように住居は斜面にせり出すことだけを考えたような開発が現在も進行している。
敷地である場所にあった古屋も例外なく斜面を分断し、斜面に沿う風を止め周囲と競い合うようにせり出していた。
本計画のスタートとなる古屋解体に際し土留めを兼ねた既存RC基礎を強引に解体せず、新しい住居に継承し、斜面の歴史が少しずつ更新される計画とした。
新たな住空間は、既存基礎も取り込み、元斜面を復元するような段状の構成とし、上部に開放的な屋根が架かる。断絶していた斜面をもう一度復元し、住居を含む斜面の上下隣地にも風をつなぎ光を受け流す。まさに斜面を復元するような、斜面に寄り添う建築のあり方を模索した。

Site around is called Suwayama in Kobe, originally
was a slope to south connecting the sea and the
mountains, the sea breeze and land breeze blows
alternately, it can be seen that it was a terrain filled
with light and green.

Slope has been gradually construction.
This slope has been changed to landscape that are
lined up houses forcibly to compete for light and
wind.
Therefore, the houses are protruding to compete on
the slopes, like this development is currently in
progress.

Old house that was in place of this site also divided
the slope as well as around the house, had been
pushed out to compete with the surrounding
houses, so stopped the wind along the slope.

Start of this plan began to dismantle the old house.
We did not forcibly dismantled the existing foundation
that holds the soil, and planed to inherit this to
the new house.
It means the history as the slope of this locationsuch
is updated little by little...

While taking the existing foundation, we designed
the configuration of living space like stage of stairs
to restore the original slope, and floated open roof
on top as tracing the ridge line of the original slope.
Thus, the slope which had been severed is restored
again, we achieved connecte the wind of surrounding
including the new residence and create new
environment that can share the sunlight.
We explored to restore the slope and the way of
architecture nestling on the slopes
having the manners by which other animals
establish a home in a slope.

List

List