Projects

舞多聞の家

専用住宅
設計、工事監理:畑友洋建築設計事務所
構造設計:萬田隆構造設計事務所

敷地は開発が進む新興街区の周縁にあたり、開発により丸ごと消えてしまった山の一部が残っている状態であり、その大部分が斜面地で立派な枝振りの樹木がうっそうと茂っている。初めてこの場所を訪れた私たちは、ここに住もうとする家族のみならず、街区全体にとってもこの場所はとても貴重な木立であると感じた。ちょうどその木立の中ほどに、斜面の向こうまで見通せる間口4mほどの隙間を、枝ぶりの間に見つけた私たちは、そこに空間を滑り込ませられないかと考えた。

それは枝ぶりが通り抜けてしまうようなスケールの中で、斜面に浮遊することから、歩を進める度に森の中を通り抜けるような体験と、周囲の木々との高さとの関係も変わり、木々を上り下りするような立体的な体験が生まれる、木立と一体となるような住空間のイメージであった。同時に、この場所に新しい建築が生まれることで、これ以上木立を傷めず、街区全体にとってこの地の木立をこれまで通り風景として共有できるものであって欲しいと考えた。

まず車が唯一寄り付ける道路際から杭打機のアーム径と樹木位置を避けた僅か二点を基礎位置に定め、その条件で斜面に打設可能な小径鋼管杭が上部構造の荷重を決定し、それぞれの基礎から鉄骨フレームを上空で分岐し、枕木のようなH鋼を二本かけ渡すことで構台とし、その上に軽量な木造空間を乗せる構成とした。これにより、木々を一本も伐採することなく、造成による地質の変質も最小限に留めた斜面に寄り添う建築の成り立ちとした。

上部木造空間は、間口3.6mという周囲の木立の枝ぶりが通り抜けてしまうようなスケールで、内外一体となるような透明で自由度の高い内部空間とするため、水平力や水平面剛性を外部のトラス部分で負担させる、面外立体トラスという新しい構造形式を採用した。この言わば木造の籠には浮遊による強風圧及び地震力に対しての安全性が求められ、現代のプレカットと金物による局所に硬く脆い構造ではなく、我が国の伝統的な宮大工の技術による木組による柔らかい構造、つまり大きな外力に対して、ずれたり動いたりすることで柔らかく力を受けながすことが可能な構造によって実現された。
使用する材は、松を原木から宮大工が木取し、反り癖や倒れの向きを見極めて各所に使用しているため、驚くほど変形による暴れが小さいことに驚かされた。正に積み重ねられてきた知恵である。

我が国の優れた伝統技術に学び、その知恵に支えられながら、そこにある素朴な環境と一体となるような、ささやかだが新しい現代建築の佇まいを描けたのではないかと考えている。

This site lies in the outskirts of the new residential district, in one of the few areas of mountain which has not yet been effaced by development, Most of this area is steeply sloped and covered in a dense thicket of majestic trees. These woods are considered a valuable asset not only to the families who live here, but also to the district as a whole.
Right in the center of the entrance to roughly 4-meter expansive view across the slopes, and were struck with the idea of building a structure here. We imagined a living space floating above the slopes and blended into the foliage; a place of three- dimensional experience where each step takes you through the forest, and above and below the branches. At the same time, through these woods, we discovered a clearing which commands an implementing style of architecture, we wanted to avoid harming the trees any further, and allow the scenery in these woods to remain accessible to the rest of the district.
First, from the side of the single access a new road, we singled out two foundation points that did not interfere with the trees nor the movements of the pile machine. We then calculated the load of the superstructure by resolving the steel pipe piles that could be used in this condition. For the assembly base positioned bifurcating steel frames on top of each foundation, and laid two H-beams we across like railroad ties, on top of which we placed a lightweight wooden structure. In this way we aligned building methods with the slope, and were able to avoid felling altering the site's geological features through land development.
The wooden superstructure has a relatively narrow frontage of 3.6 meters, allowing the branches of the surrounding trees to crisscross the building, In order to create a trans parent inner space with a independence and harmony with the outside, we utilized a new method of construction called 'flying 3D trusses,' in which the exterior trusses bear loads and rigidity in the horizontal plane.
This wooden cage-like structure required safety precautions against high wind pressure and earthquakes due to it being pended in the air. This was achieved not with hard and brittle construction made from SUs- modern pre-cut parts and metal fittings, but with a supple wooden framework created using the traditional skills of Japan's temple carpenters. Faced with large external loads this structure would be able to bend and gently disperse these forces.
For our materials we used virgin pinewood selected by the temple carpenters move in order to throughout the structure. Since the carpenters expertly judged the warp of the wood as well as its direction of fall, there are astonishingly few problems due to wood deformation. This is knowledge which they have accumulated over many years.
Because we were supported by the impressive know-how and traditional skills of our country, we believe that we were able to create (if modest) form of modern architecture which harmonizes perfectly with the a new pristine environment of the site.

List


.

List